Zwemmers DZ&PC internationaal actief

 

Marrit Steenbergen op de WK langebaanzwemmen

Op zondag 2 augustus beginnen, in het voetbalstadion van Roebin Kazan, de WK langebaanzwemmen. Bijzonder is dat Marrit Steenbergen, trainend bij het RTC Drachten, ook is opgenomen in de Nationale selectie. 

Haar deelname heeft ze verdiend na haar geweldige optreden eind juni, tijdens de Europese Spelen in Baku (Azerbeidzjan). Ze keerde huiswaarts met maar liefst 6 medailles (1 maal goud, 5 maal zilver). Met name haar tijd op de 100 meter vrije slag (53,97 individueel en 53,00 als slotzwemster in de estafette) viel erg op en bleef internationaal niet onopgemerkt.

In een Twitterbericht van de KNZB is naar buiten gebracht dat Marrit zal starten in de 4* 100 meter vrije slag estafette, samen met Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Maud van der Meer.  De estafette staat direct op de eerste dag van het kampioenschap op het programma.

Als DZ&PC-ers zullen we haar zeker volgen en wensen we haar ook via deze weg veel succes toe in Kazan! De WK langebaanzwemmen zijn te volgen via de NOS en via Eurosport.

  

 

WK zilver voor Olivier Victor van de Voort

Bij de IPC-WK zwemmen in Glasgow (13 t/m 19 juli) heeft Olivier een zilveren plak bemachtigd op de 100 meter rugslag. Zijn tijd in de finale was 1:00,62. Daarmee kwalificeerde hij zich voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016.

Verder zwom Olivier een nieuw Nederlands Record op de 200 meter wisselslag met een tijd van 2.15.25 (was 2.15.71), waarmee hij net naast het podium eindigde (4e).

De 100 meter vrije slag stond ook op zijn programma, zowel in de series als in de finales wist hij zich telkens te verbeteren. In de finale tikte hij aan in een tijd van 55,58.

Op de slotdag verscheen Olivier nog aan de start voor de 400 meter vrije slag, waarbij hij zich opnieuw wist te plaatsen voor de finale. In die finale zwom hij een dik persoonlijk record met 4.19.48 (was 4.21.84). De tijd was goed voor een 5e plaats.

Nu Olivier zich heeft geplaatst voor de Paralympische Spelen van Rio 2016, maakt hij de overstap van het RTC Drachten naar het NTC Paralympisch Team. Daar zal hij onder leiding van Mark Faber de laatste voorbereiding treffen voor, wat Olivier mooi beschreef op Twitter, de gouden dag. We wensen Olivier veel succes en zullen zeker voor hem duimen als hij straks in Rio aan de start zal verschijnen. 

 

 

Nederlands record voor Jelle Betten in Tbilisi

Jelle Betten beleefde een goed seizoen, wat resulteerde in een kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen (EYOF) in Tbilisi (Georgië). Onder leiding van chef de mission Pieter van den Hoogenband reisde Jelle met zijn teamgenoten op vrijdag 24 juli naar Tbilisi.

Op maandag 27 juli mocht hij direct van start op de 100 meter rugslag. In de series begon hij direct goed aan het toernooi met een tijd van 59,22. Met deze tijd plaatste hij zich knap voor de halve finale en verbeterde hij het NR 15 jaar dat op naam stond van Laurent Bams (59,25). Op diezelfde dag, in de middag, dook hij opnieuw het water in voor de halve finales. Helaas kon hij zich in de halve finales niet opnieuw verbeteren, doordat hij enkele malen in de lijn kwam (de wedstrijden werden gezwommen in een openluchtbad).

Verder stond voor Jelle nog op het programma de 4* 100 wisselslag gemengd, 200 meter wisselslag en 4* 100 wisselslag jongens. Bij de 4* 100 wisselslag zwom Jelle als startzwemmer op de 100 rugslag een tijd van 1:00,99. Samen met zijn teamgenoten Daan Zwertbroek, Chefanja Nunes en Claire Verkijk eindigden ze als 10e. Op de 200 meter wisselslag zwom Jelle in de series een tijd van 2:11,97 wat een persoonlijk record betekende. Helaas was de tijd niet voldoende voor een vervolg. Ook bij de 4* 100 wisselslag was er voor Jelle (1;00,76) en zijn teamgenoten Daan Zwertbroek, Jens Krijgsman en Thijs van Wieringen geen vervolg na de series (12e plaats).

Nu het toernooi erop zit kan Jelle gaan genieten van zijn welverdiende vakantie. Na de vakantie zal hij de volledige overstap maken naar het RTC Drachten en gaan trainen onder leiding van bondscoach Frank Bosma.