Zwemmers DZ&PC behalen 1x Nederlands Record, 2 kampioenschapsrecords en 6 gouden medailles

Afgelopen weekend werden de Nederlandse Junioren Kampioenschappen gezwommen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. 13 junioren zwemmers van DZ&PC kwamen hier aan de start om te strijden voor persoonlijke records en Nederlandse titels.

Het NJK is een driedaags zwemtoernooi waarbij er individuele- en estafette zwemafstanden op het programma staan. DZ&PC kwam met 13 wedstrijdzwemmers aan de start, deze 13 zwemmers waren goed voor 75 individuele starts, 6 estafette starts en 9 finaleplaatsen.

Vrijdag

De avond startte voor DZ&PC met de gouden medaille van Frouke Ludwig op de 400m wisselslag voor de junioren 3 en 4, in een spannende race tikte zij als eerste aan en behaalde met een tijd van 5.05.99 een kampioenschapsrecords. In dezelfde categorie behaalde Fay Boxum de 6e plaats en Julia Agricola de 20e plaats.

Tieme Wiersma maakte er op de 400 wisselslag ook een zeer spannende race van, hij tikte met persoonlijk record van 3 seconden als derde aan. Jere Wiersma zwom op dezelfde afstand een goed uitgevoerde race.

De laatste programmanummers van de sessie waren de 4×200 vrije slag bij de heren en dames. De heren zwommen een goede races en eindigden met een mooie verbetering van hun inschrijftijd als 4e van Nederland.

De junioren meiden zwommen een prachtige race op de 4×200 vrije slag waarbij de race spannend bleef tot de laatste 200m. Fay Boxum sloot de laatste 200m af waarbij ze ruim voor de tegenstanders als 1e finishte.

Zaterdag (ochtend)

Na de goede start op de vrijdag trokken de zwemmers van DZ&PC de mooie resultaten door naar de zaterdag. De zaterdagochtend stond in het teken van series zwemmen, in de series proberen de zwemmers zich te plaatsen voor de finale die in de middag gezwommen werd.

In de series van de 100m vrije slag zwommen Damir Mustafic, Tim van Erven en Niek Issard naar mooie tijden, waarbij Niek en Tim hun persoonlijk records aanzienlijk verbeterden en zich plaatsten voor de finales. Bij de series van de 100m schoolslag wisten Esmee Mulder en Fay Boxum zich ook te plaatsen voor de finale. Op de 100m rugslag series kwamen Niek, Jere en Damir in actie. Allemaal zwommen zij naar een persoonlijke record waarbij Niek zich naast het persoonlijke record ook nog plaatste voor de finale.

Aan het einde van de zaterdagochtend kwamen Roy, Storm, Tieme en Hein in actie op de 200m schoolslag. Alle jongens zwommen naar een nieuw persoonlijk beste tijd en Storm sloot de 200m schoolslag af met een fantastische race waarbij hij beslag legde op de zilveren medaille.

Zaterdag (middag)

In de middag moesten Niek, Tim, Frouke, Fay en Esmee aantreden in de finales van de 100m vrije slag, 100m rugslag, 100m vlinderslag en 100m schoolslag. Frouke zwom in de finale van de 100m vlinder naar een bronzen medaille in een prachtig persoonlijk record. Tim en Niek wisten beide hun persoonlijk record van de series weer aan te scherpen en behaalden daarmee de 6e en 7e plaats.

Bij de 200m vrije slag dames kwamen er 4 meiden van DZ&PC aan de start. Alle 4 zwommen ze naar een nieuw persoonlijk record waarbij Esmee net naast de medailles greep.

De 200m rugslag stond bij Frouke in het teken van het zorgvuldig opbouwen van de race. Na een goede uitvoering van de race zwom ze een klein persoonlijk record en behaalde daarmee een gouden medaille en een kampioenschapsrecord. Naast deze prachtige resultaten plaatste ze zich ook voor de EYOF (European Youth Olympic Festival) in Maribor deze zomer.

Aan het einde van de sessie werden de estafettes 4x100m vrije slag dames en de 4x100m wisselslag heren gezwommen. De dames (Fay, Frouke, Esmee en Ilse) werden in een prachtige race tweede en behaalden daarmee de zilveren medaille.

De jongens (Tieme, Storm, Niek en Tim) maakten er een bijzonder spannende strijd van en wisten in een knappe race de zwemclub uit Eindhoven achter zich te laten en eindigden achter de Blue Marlins uit Den Haag op de tweede plaats.

Zondag (ochtend)

Aan het begin van de zondagochtend sessie stonden er weer series op het programma.

Ilse en Fay kwamen in actie op de 100m vrije slag, Fay zwom een mooie race en samen met Ilse wisten ze beide hun persoonlijk record te verbeteren.

De tweede afstand was de jongens 100m schoolslag, Storm, Hein en Damir kwamen op deze afstand in actie. Alle drie zwommen ze een mooi persoonlijk record, waarbij Storm en Hein zich plaatsten voor de finale van de 100m schoolslag.

Tussen de series van de 100 meters door kwamen Frouke en Julia in actie op de 200m vlinderslag, Frouke zwom een sterkte race en pakte het kampioenschap van Nederland met een persoonlijk record. Julia zwom een goede race en werd daarmee 7e van Nederland.

Ook kwamen Tim, Jere en Tieme in actie op de 400m vrije slag. Tim en Jere zwommen naar een prachtig persoonlijke record. Tieme zwom in een sterke race naar de bronzen medaille op deze zware afstand.

In de verdere series van de 100m kwamen Frouke, Fay en Ilse in actie op de 100m rugslag. Frouke en Ilse zwommen naar een persoonlijk record en Fay plaatste zich samen met Frouke voor de finale.

Aan het einde van de ochtend kwamen Esmee en Fay in actie op de 200m schoolslag. Esmee en Fay gingen hard van start en Esmee zwom na een spannende race naar de bronzen medaille.

Zondag (middag)

Tijdens de finales in de middag kwamen Frouke, Fay, Storm en Hein tot mooie prestaties. Frouke pakte met een nieuw persoonlijk record de zilveren medaille op de 100m rugslag, Fay zwom in dezelfde race naar een mooie 6e plaats en Storm en Hein verbeterden hun tijden in de finale van de 100 school.

Storm zwom naar een tijd van 1.06.49 waarmee hij zijn tijd dit seizoen met maar liefst 5 seconden heeft verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Hij miste helaas met 0.29 de limiet voor de EYOF.

Na de finales kwamen er nog diverse zwemmers van DZ&PC aan de start. Op de 200m wisselslag pakte Frouke de gouden medaille en zwommen Fay en Julia naar een prachtig persoonlijk record.

Als laatste individuele afstand stond de 200m rugslag voor jongens op het programma. Tieme, Niek en Roy zwommen naar een goede tijdsverbetering.

Roy Hofman kwam tijdens het toernooi uit in een klassement. De beste 50 junioren 1/2 jongens zwommen verspreid over het weekend in totaal 10 afstanden. Uit deze afstanden worden de punten van de beste 9 afstanden bij elkaar opgeteld. Deze optelling leidt tot een einduitslag.

Roy verbeterde op bijna alle afstanden zijn persoonlijk record waarbij de 200 rug op zondagmiddag in veruit het beste werd verbeterd met maar liefst 15 seconden. Hij werd met zijn prestaties 40ste van Nederland in deze leeftijdscategorie.

Als afsluiting van 3 dagen race werden de 4x100m wisselslag meisjes en 4x100m vrije slag jongens gezwommen.

De jongens eindigden na een hele spannende race als 4e van Nederland in een nieuw snelste tijd op de estafette, een mooie afsluiting van een weekend lang racen.

De meisjes begonnen goed aan de 4x100m wisselslag. Fay opende op de eerste 100m keurig, Esmee nam van haar over en zwom een sterke race op de schoolslag, Frouke racete naar een snelle tijd op de vlinderslag en Ilse maakte de estafette af met een zeer snelle tijd op de vrije slag.

De eindtijd van 4.28.67 was goed voor een nieuw Nederlands Record en een gouden medaille op de estafette. Een prachtige afsluiter van het weekend.