Junioren DZ&PC behalen 3x Nederlands Record en 5 gouden medailles op NK.

Afgelopen weekend werden de Nederlandse Junioren Kampioenschappen gezwommen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. 12 junioren zwemmers van DZ&PC kwamen hier aan de start om te strijden voor persoonlijke records en Nederlandse titels.

Het NJK is een driedaags zwemtoernooi waarbij er individuele- en estafette zwemafstanden op het programma staan. DZ&PC kwam met 12 wedstrijdzwemmers aan de start, deze 12 zwemmers waren goed voor 67 individuele starts en 6 estafette starts.

Vrijdag
De avond startte voor DZ&PC met de gouden medaille van Frouke Ludwig op de 400m wisselslag voor de junioren 3 en 4, in een spannende race tikte zij als eerste aan. In dezelfde categorie behaalde Fay Boxum de 6e plaats.

Tieme Wiersma maakte er op de 400 wisselslag ook een zeer spannende race van, hij tikte met persoonlijk record van 8 seconden net met een verschil van 0,34 als vierde aan.

De laatste programmanummers van de sessie waren de 4×200 vrije slag bij de heren en dames. De heren zwommen een goede races en eindigden met een mooie verbetering van hun inschrijftijd als 5e van Nederland.

De junioren meiden eindigden met ruime voorsprong op de eerste plaats. Zij namen dus de gouden medaille mee naar huis. Naast de gouden medaille wisten zij ook het Nederlands Record voor de junioren met maar liefst 4 seconden aan te scherpen.

Zaterdag (ochtend)
Na de goede start op de vrijdag trokken de zwemmers van DZ&PC de mooie resultaten door naar de zaterdag. De zaterdagochtend stond in het teken van series zwemmen, in de series proberen de zwemmers zich te plaatsen voor de finale die in de middag gezwommen werd.

In de series van de 100m vrije slag zwommen Damir Mustafic, Tim van Erven en Jere Wiersma naar mooie tijden. Bij de series van de 100m schoolslag wisten Esmee Mulder en Fay Boxum zich te plaatsen voor de finale en zwom Julia Agricola een prachtig persoonlijk record. Tussen de series door moest Niek Issard aantreden bij de 200m vlinderslag. Hij zwom naar een prachtige 6e plaats bij de junioren 3 en 4.
Ook stond in de series de 100m rugslag op het programma. Niek, Damir en Jere kwamen op deze afstand in actie en zwommen naar mooie tijden waarbij Niek de finale in de middag bereikte.

Hein Muller en Tieme Wiersma zwommen prachtige persoonlijke records op de 200m schoolslag, zij en ook Storm Boxum behaalden daarmee allemaal een top 10 klassering op deze afstand.

Zaterdag (middag)
In de middag moesten Niek, Frouke, Fay en Esmee aantreden in de finales bij de 100m rugslag, 100m vlinderslag en 100m schoolslag. Niek verbeterde zijn tijd bij de 100m rugslag ten opzichte van de ochtend en behaalde daarmee een 7e plaats.

Esmee en Fay zwommen de finale van de 100m schoolslag, Esmee wist in een mooi opgebouwde race een persoonlijk record te zwemmen en pakte daarmee de bronzen medaille. Fay zwom in dezelfde race naar een 7eplaats.

Tussen de finales werd de 50m vrije slag voor de jongens junioren 3 en 4 gezwommen. Niek, Tim en Damir kwamen op deze afstand in actie waarbij Tim en Damir hun persoonlijk record verbeterden.

Naast de 100m schoolslag kwamen Esmee en Fay ook in actie op de 200m vrije slag. Beide zwommen ze een prachtige race en Esmee behaalde op deze afstand de bronzen medaille.

Frouke Ludwig kwam deze middag in actie op de 100m vlinderslag finale en de 200 rugslag. In de finale van de 100m vlinderslag kwam ze tot een zilveren medaille. De 200m rugslag stond in het teken van het zorgvuldig opbouwen van de race. Na een goede uitvoering van de race zwom ze een dik persoonlijk record en behaalde daarmee een gouden medaille, Nederlands Record junioren en een Nederlands Record meisjes 14 jaar.

Aan het einde van de sessie werden de estafettes 4x100m vrije slag dames en de 4x100m wisselslag heren gezwommen. De dames (Fay, Frouke, Esmee en Ilse) werden in een prachtige race tweede en behaalden daarmee de zilveren medaille.

De jongens (Tieme, Storm, Niek en Tim) maakten er een bijzonder spannende strijd van en wisten in een knappe race de zwemclub uit Eindhoven achter zich te laten en eindigden achter de Blue Marlins uit Den Haag op de tweede plaats.

Zondag (ochtend)
Aan het begin van de zondagochtend sessie stonden er weer series op het programma.

Ilse en Julia kwamen in actie op de 100m vrije slag, Julia zwom een mooie race en Ilse wist met een persoonlijk record de top 10 te bereiken, zij ging door naar de finale in de middag.

De tweede afstand was de jongens 100m schoolslag, Storm, Hein en Damir kwamen op deze afstand in actie. Storm en Hein zwommen een mooi persoonlijk record, waarbij Storm zich plaatste voor de finale van de 100m schoolslag en Damir kwam een fractie te kort om zijn persoonlijk record te verbeteren.

Tussen de series van de 100 meters door kwam Frouke in actie op de 200m vlinderslag, zij zwom een sterkte race en kwam in de laatste 50m net te kort om de gouden medaille te pakken. Met een persoonlijk record van 7 seconden behaalde ze de zilveren medaille.

Ook kwamen Tim, Niek, Jere en Tieme in actie op de 400m vrije slag. Allen zwommen ze een mooi persoonlijk record waarbij Tieme in de laatste 50m van de race net genoeg marge had om de bronzen medaille te behalen.

In de verdere series van de 100m kwamen Frouke, Fay, Esmee en Ilse in actie op de 100m rugslag. Frouke zwom een persoonlijke record en bereikte met Fay en Esmee de finale van de rugslag.

Aan het einde van de ochtend kwamen Esmee, Fay en Julia in actie op de 200m schoolslag. Esmee en Fay gingen hard van start en Esmee zwom na een sterke race naar de zilveren medaille. Fay eindigde op de 7e plaats en Julia zwom met een mooie tijd naar de 16e plaats in het klassement.

Zondag (middag)
Tijdens de finales in de middag kwamen Frouke, Fay en Ilse tot mooie prestaties. Frouke pakte met een nieuw persoonlijk record de gouden medaille op de 100m rugslag, Fay zwom in dezelfde race naar een mooie 5e plaats en Ilse eindigde in de 100m vrije slag finale op een mooie 8e plaats met een persoonlijk record.

Na de finales kwamen er nog diverse zwemmers van DZ&PC aan de start. Op de 200m wisselslag pakte Frouke de zilveren medaille en zwommen Fay, Esmee en Julia naar keurige tijden.

Als laatste individuele afstand stond de 200m rugslag voor jongens op het programma. Tieme zwom naar een vierde plaats met een mooi persoonlijk record, Niek werd 12en Jere Wiersma zwom naar een 16e plaats in een nieuw persoonlijk record.

Als afsluiting van 3 dagen race werden de 4x100m wisselslag meisjes en 4x100m vrije slag jongens gezwommen.

De jongens eindigden als 5e van Nederland in een nieuw snelste tijd op de estafette, een mooie afsluiting van een weekend lang racen.

De meisjes begonnen goed aan de 4x100m wisselslag. Fay opende op de eerste 100m keurig, Esmee nam van haar over en zwom een sterke race op de schoolslag, Frouke racete naar een snelle tijd op de vlinderslag en Ilse maakte de estafette af met een zeer snelle tijd op de vrije slag.

De eindtijd van 4.22.97 was goed voor een nieuw Nederlands Record en een gouden medaille op de estafette. Een prachtige afsluiter van het weekend.

Als coach kijk ik zeer tevreden terug op een fantastisch toernooi waar de zwemmers de beste versie van zichzelf waren en prachtige prestaties neer hebben gezet.